Zapraszamy na wyjątkowe warsztaty kulinarne, podczas których wspólnie przygotujemy m.in. aromatyczne omlety libańskie z ziołami i – pochodzące z kuchni żydowskiej – mace braje, które podamy w towarzystwie soczystych truskawek i cierpkich oliwek. Nie zabraknie też dobrze znanych smaków, które przeniosą nas w świat dzieciństwa: knedli z sezonowymi owocami, leniwych klusek i podhalańskich moskoli. Najważniejsze w Bulwar[t]cie do Zjedzenia są jednak spotkania. Dlatego zasiądziemy przy wspólnym stole na dachu Domu Utopii nie tylko po to, żeby dzielić się smacznym jedzeniem, ale również po to, żeby poznać ciekawych ludzi. Kulinarne spotkania przygotują: Paulina Nawrocka, na co dzień dziennikarka Radia Tok FM i autorka podkastu „Zabawy jedzeniem”, Katarzyna Pilitowska znana m.in. ze śniadaniowni „Ranne Ptaszki” i Marta Kirsz, która z miłości do Portugalii stworzyła Café Lisboa, w której królują pastéis de nata – słodkie dzieła sztuki, które pokochał Kraków. Spotkajmy się przy wspólnym stole.
Wszystkiego smacznego!
Małgorzata Wach
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Wejściówki: 30 zł
-------------------------------------------------------------------------------------------------
5.07 SOBOTA/14.00
KLUSKA POLSKA
Kluski to comfort food – jedzenie, które otula i poprawia nastrój. To ciepłe wspomnienia przywodzące na myśl kuchnię ukochanej babci. To temat równie emocjonujący, co bigos czy sałatka jarzynowa – każdy ma swoją faworytkę, nazewnictwo, przepisy i opinię o tym, czym jest, a czym nie jest kluska. By je przygotować, zazwyczaj potrzeba tylko kilku niedrogich składników, podczas gdy możliwości są nieskończone. Do tego doskonale poddają się weganizowaniu, są niezwykle plastyczne i dobrze komponują się nie tylko ze swojskimi, ale także z egzotycznymi dodatkami.
Spotkanie przygotuje Paulina Nawrocka-Olejniczak – dziennikarka kulinarna, miłośniczka jedzenia i opowieści, twórczyni nagradzanego podcastu „Zabawy jedzeniem” poświęconego kulturze kulinarnej. Zawodowo od lat związana z radiem TOK FM, w którym prowadzi między innymi kulinarną audycję „Otwarta kuchnia”. Autorka książki Kluski. Teoria i praktyka kompleksowo traktującej o temacie klusek w kuchni polskiej. Absolwentka podyplomowych Food studies na Uniwersytecie SWPS, przewodniczka kulinarna. Na Instagramie prowadzi konto @zabawyjedzeniem.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
12.07 SOBOTA/11.00
KAWA Z WIDOKIEM NA PORTUGALIĘ
Małe, niepozorne, a jednak potrafiły rozkochać w sobie cały świat. Pastéis de nata, portugalskie babeczki z chrupiącego ciasta, z kremowym nadzieniem to coś więcej niż deser. To historia zaklęta w jedzeniu, które stało się przyjemnością. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, posypane cynamonem, podane z mocnym espresso – idealne do rozmów, siedzenia przy wspólnym stole i dzielenia się chwilą. Podczas lipcowego przedpołudnia spotkamy się na dachu Domu Utopii, żeby delektować się ich smakiem w towarzystwie espresso. Na stole pojawią się też portugalskie sardynki, lemoniada i kilka innych, kulinarnych niespodzianek.
Spotkanie przygotuje Marta Kirsz, przedsiębiorczyni i właścicielka Café Lisboa – wyjątkowej portugalskiej kawiarni w Krakowie, która powstała z pasji do Portugalii po jej samotnej rowerowej podróży wzdłuż tamtego wybrzeża w 2015 roku. Zakochana w kulturze, muzyce i szczególnie w pastéis de nata, zdecydowała się porzucić bezpieczną pracę w korporacji i spełnić swoje marzenie. Po niemal dwóch latach przygotowań, zdobywania wiedzy cukierniczej od portugalskiego mistrza, dopracowywania receptury i generalnego remontu, 6 kwietnia 2017 roku otworzyła Café Lisboa – miejsce, gdzie codziennie wypiekane są ręcznie robione pastéis de nata według lizbońskiej receptury. W kawiarni serwowane jest krótkie, stałe menu, obsługa uśmiechnięta, a w tle słychać portugalską muzykę – to właśnie te elementy tworzą niepowtarzalną atmosferę małej Lizbony w sercu Krakowa.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
RANNE PTASZKI
Katarzyna Pilitowska, prowadzi jedną z najbardziej rozpoznawalnych śniadaniowni w Krakowie – Ranne Ptaszki. Jej sezonowe menu słynie z tego, że łączy ze sobą nieoczywiste smaki. Razem ze swoją córką Zosią napisała dwie książki kulinarne: Jajko i Ziemniak, które stały się dla nas inspiracją do dwóch późnych śniadań. Będziemy smażyć, piec, smakować i rozmawiać o tym, czym się karmi Kraków i Nowa Huta.
19.07 SOBOTA/11.00
RANNE PTASZKI Z JAJKIEM
Wspólnie przygotujemy omlet libański z ziołami i mace braj – omlet żydowski, który podamy z soczystymi truskawkami, wytrawnymi oliwkami, bakłażanem i sosem pomidorowym. Zapowiada się prawdziwa uczta!
26.07 SOBOTA/11.00
RANNE PTASZKI Z ZIEMNIAKIEM
Wspólnie przygotujemy, moskole z nie-masełkiem czosnkowym, algierskie ragout z ziemniakami i oliwkami. Na naszym utopijnym stole, pojawi się też kilka pysznych niespodzianek. Wśród nich m.in. ciasto z polskich ziemniaków, podane na słodko. Chodźcie spróbować!
Warsztaty poprowadzi Katarzyna Pilitowska, weganka, na krakowskim Kazimierzu prowadzi restaurację śniadaniową Ranny Ptaszek, a na Salwatorze Siostra Coffee Bar. Założycielka festiwalu kulinarnego Najedzeni Fest! i klubu śniadaniowego Dobre Towarzystwo Je. Z wykształcenia romanistka i dziennikarka, absolwentka dwuletniego Studium Podyplomowego Retoryki na UJ, oraz Studium Ochrony Przyrody na Wydziale Leśnym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Jest członkinią kolektywu Siostry Rzeki i aktywistką ruchu miejskiego Koalicja Ruchów Krakowskich „Wspólnie dla Miasta”, założycielka inicjatywy Zupa dla Ukrainy Kraków. Na Instagramie prowadzi cykl „Dzień dobry, Krakowie” i „Rośliny Krakowa zanim je skoszą”. Walczy o drzewa i miejską przyrodę, łączy ludzi wokół stołu i idei szacunku dla wszelkich istot.