Haribo Kimchi

Koncepcja, tekst, reżyseria, muzyka, dźwięk i wideo
Jaha Koo
Performans
Gona, Haribo, Węgorz, Jaha Koo i dwoje gości
czas trwania → 70 minut
czwartek, 24 kwietnia 2025
godz. 19:00
polska premiera
Teatr Łaźnia Nowa – Duża scena
piątek, 25 kwietnia 2025
godz. 19:00
polski set premierowy
Teatr Łaźnia Nowa – Duża scena

Niespodziewany smak zupy z wodorostów, ostry dźwięk noża krojącego ogórka, syczenie i skwierczenie grzybów na gorącym ogniu.

W „Haribo Kimchi” znajdujemy się w pojangmacha, jednym z typowych nocnych barów z przekąskami na ulicach Korei Południowej. Tam spotykamy trzy postacie – ślimaka, żelka i węgorza – które zabierają nas w kulinarną podróż, odkrywając jedzenie jako schronienie dla tych, którzy zostali wyobcowani ze swojej kultury. W serii intymnych, absurdalnych anegdot opowiadają o ewolucji kultury kimchi, gorzkim bólu rasizmu, wstydzie związanym z próbą wtopienia się w tłum i głębokim umamicznym smaku domu.

Po swojej trylogii „Hamartia” (2021), która zagłębiła się w dalekosiężny imperializm w Azji Wschodniej, południowokoreański twórca teatralny i kompozytor Jaha Koo powraca ze swoim najnowszym dziełem. W hybrydowym stylu łączącym muzykę, nowatorskie wideo i robotycznych performerów artysta zastanawia się nad asymilacją kulturową ze wszystkimi jej konfliktami i paradoksami. W wyjątkowym spektaklu, który gra z wszystkimi zmysłami, serwuje osobiste historie marynowane w słodko-kwaśnej melancholii.


Fot. Bea Borgers

Koncepcja, tekst, reżyseria, muzyka, dźwięk i wideo
Jaha Koo
Performans
Gona, Haribo, Węgorz, Jaha Koo i dwoje gości
Dramaturgia
Dries Douibi
Scenografia, współpraca badawcza i realizacja multimediów
Eunkyung Jeong
Doradztwo artystyczne
Pol Heyvaert
Koordynacja techniczna
Korneel Coessens
Technika
Bart Huybrechts, Babette Poncelet i Jasse Vergauwe
Koordynacja produkcji
Wim Clapdorp
Korekta tekstu angielskiego
Jason Wrubell
Animacja ślimaka
Vincent Lynen
Produkcja
Kunstencentrum CAMPO
Koprodukcja
Kunstenfestivaldesarts (Bruksela), Rideau de Bruxelles, Theater Utrecht, SPRING Festival (Utrecht), Festival d'Automne à Paris, Théâtre de la Bastille (Paryż), Tangente St. Pölten – Festival für Gegenwartskultur, &Espoo theatre (Espoo) , International Summer Festival Kampnagel (Hamburg), Sophiensaele (Berlin), Meet You Festival (Valladolid), Bunker (Lublana), National Theatre and Concert Hall Taipei, Międzynarodowy Festiwal Teatralny Boska Komedia / Teatr Łaźnia Nowa (Kraków) i Perpodium Ze wsparciem: schronienia podatkowego Rządu Federalnego Belgii za pośrednictwem Cronos Invest i Rządu Flamandzkiego
Światowa premiera
27 czerwca 2024 (Tangente St-Pölten)
Polska premiera
24 kwietnia 2025 (Teatr Łaźnia Nowa)

 

CAMPO

 

Spektakl w języku angielskim i koreańskim z napisami w języku polskim.

Recenzje

„Haribo Kimchi” to spektakl równie wyrafinowany, co wysmakowany, opowiadający o życiu w kraju, który nie jest twoim własnym. Nie tylko miłość, melancholia również przechodzi przez żołądek.
Floris Baeke en Charlotte De Somviele
Spektakl w niepowtarzalny sposób łączący kuchnię koreańską z osobistymi historiami i refleksjami na temat comfort foodu, tożsamości i migracji.
Pieter T’Jonck
Diaspora z optymistycznej, kulinarnej perspektywy.
Tuur Devens
Jaha Koo w sprytny sposób łączy wspomnienia z dzieciństwa z kuchnią koreańską.
Annette Embrechts
Po tym spektaklu kimchi nie będzie już smakować tak samo.
Gigi van Erven Dorens